De geheime taal van je kindje

Kraamzorg Bebèl Uncategorized Leave a Comment

De geheime taal van je kindje

Ondanks dat je kindje in de eerste week veel slaapt, hebben zij toch een eigen taaltje als ze huilen. In de kraamweek herken je deze geluiden nog niet goed, maar toch wil ik ze jullie wel uitleggen.

Vijf geluiden

Pasgeboren baby’s maken, vanaf dat ze geboren zijn, vijf geluiden met ieder een hele specifieke betekenis. Een geluid voor honger, moe, een boertje dat dwarszit, darmkrampjes en ongemak. Deze geluiden zijn gebaseerd op basisreflexen van baby’s en daardoor onafhankelijk van de taal die de ouders spreken. De geheime geluidjes zijn te horen in de beginfase van het huilen, de eerste huiltjes.

Dunstan babytaal woordenboek

– Neh
Ik heb honger! Als je baby een geluid maakt dat klinkt als ‘neh’ of ‘nah’, weet je dat het etenstijd is. De tong van je baby zal proberen het gehemelte te raken.
– Owh
Ik ben moe! Het geluid is vergelijkbaar met het geluid als je hardop gaapt. Je baby’s mond krijgt tijdens deze ‘gaap’ een ovale vorm.
– Eair
Ik heb pijn! Je baby heeft last van darmkrampjes. Het geluid kan wat lastiger te herkennen zijn, maar gaat meestal gepaard met een ‘moeilijk kijkend’ gezicht. Daarnaast trekt je baby vaak zijn benen omhoog.
– Heh
Ik wil een schone luier! Je baby voelt zich oncomfortabel. De meest voorkomende oorzaak is een volle luier, maar het kan ook veroorzaakt worden door iets anders. Heeft je baby het koud of juist te warm? Ligt hij in een ongemakkelijke houding? Je baby zal het geluid met adem uitgesproken ‘H’ maken.
– Eh
Ik moet een boertje laten! Het geluid lijkt erg op ‘Neh’ en ‘Heh’, luister daarom goed naar de beginklank. Bij je baby zit een boertje dwars, help hem daarom met boeren. Houd je baby tegen je borstkas terwijl jij rechtop staat of zit en klop zachtjes op je baby’s rug. Burp!

De voordelen op een rij:

Het in, een vroeg stadium herkennen van de behoeften van een baby, heeft grote voordelen voor ouders.
– Minder huilen
Wanneer je weet welke behoefte je kindje heeft als het begint te huilen, dan kan je direct met de juiste oplossing komen voor zijn ongemak. Je kan je voorstellen dat het voor je baby dan niet nodig is om verder te huilen of overstuur te raken. En hoe fijn is het om direct door je ouders begrepen te worden. Dat geeft vertrouwen in het leven!
– Betere voedingen
Wanneer je gaat voeden als je kindje echt honger heeft, dan zal het beter aan de borst willen en drinken. Dat is anders als je iedere keer dat het begint te huilen probeert of het ook honger heeft en aanlegt…
– Meer slaap
Als je kindje ’s nachts wakker wordt, want dat doen veel baby’s in de eerste maanden, is het heel prettig om direct te weten wat er is. Soms is het alleen maar een boerje dat dwars zit. Je baby raakt minder overstuur, is sneller gerust gesteld en slaapt dus ook sneller weer in. En jij ook.
– Minder stress 
Wanneer je goed kan inschatten wat de behoeften van je baby zijn en je weet wat je moet doen als je kindje begint te huilen, dan neemt dat veel van de druk en stress weg die veel ouders voelen in de eerste fase van hun ouderschap. Dat geeft zelfvertrouwen en rust.
– Ook voor vaders
Ook als vader kan je de geluiden van je baby herkennen. Bij honger moet je wellicht je baby inleveren bij je vrouw, als die borstvoeding geeft. Maar bij de vier andere geluiden kan je het zelf oplossen. Daarmee kan je als vader, vanaf dag één, een gelijkwaardige band opbouwen met je kindje. Dat is ook fijn voor moeders…

Over de schrijver:

Kraamzorg Bebèl

Wij zijn zes enthousiaste en professionele kraamverzorgenden. Wij willen er graag, samen met uw verloskundigen, aan bijdragen dat uw (jullie) kraamtijd een onvergetelijke en waardevolle tijd wordt. Wij staan garant voor professionaliteit en deskundigheid. Wij volgen dan ook voortdurend scholingen en symposia.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.