Een badbevalling: Wat een mooie ervaring om mee te maken!

Kraamzorg Bebèl Nieuws Leave a Comment

Een badbevalling: Wat een ervaring om mee te maken!

Het verhaal

Rond 8.00 uur word ik gebeld door de aanstaande vader dat, om 5.00 uur de vliezen zijn gebroken, de weeën zijn begonnen en dat de verloskundige er zo aankomt. Na een kort telefoongesprek hang ik op en wacht ik rustig af. Voor jullie ter informatie: de aanstaande mama is 37 weken zwanger en mag én wil graag thuis bevallen dus dat maakt het extra bijzonder!

Om 9.15 uur gaat de telefoon: de verloskundige zegt dat ik richting het aanstaande gezin mag komen. Yes! Ik heb er zin in! Ik trek onmiddellijk mijn Bebèl uniform aan en stap in de auto.

Bij aankomst tref ik de verloskundige in de slaapkamer. Ze zegt: ‘Aah Chantal, wat leuk dat jij er bent, Gezellig!’ Voor mij is dit geheel wederzijds want ik heb goede ervaringen met haar.
Snel ga ik richting de badkamer waar de aanstaande moeder in bad ligt, daar puft ze de weeën goed weg. De aanstaande vader probeert haar zo goed mogelijk te helpen waar dat kan. Wat doen ze het super goed.

Het is het eerste kindje voor dit stel, en wat gaat het tot dan toe goed en snel. Bij aankomst heeft de aanstaande moeder al 8 centimeter ontsluiting!

De verloskundige en ik zorgen snel dat alles klaarstaat en voegen ons daarna weer in de badkamer. Daar controleert de verloskundige de hartslag van het kindje (deze maakt nog een vreugde dansje) en bepaalt hoever de ontsluiting inmiddels is… 9 cm en een randje! Langzaam proberen de verloskundige en de aanstaande moeder het randje weg te krijgen. Dit lukt nog niet goed dus besluiten we, na 45 minuten, om toch even naar bed te verplaatsen om te kijken of het daar beter gaat. Met een beetje hulp snellen we ons naar de slaapkamer.

Eenmaal op bed controleert de verloskundige nogmaals de hartslag van het kindje en de ontsluiting. Na een paar keer zachtjes mee te hebben geperst, gaat het randje langzaam weg. Dit duurde ongeveer 10 minuten.

De verloskundige overlegt met moeder wat ze graag wil… in bed bevallen of… in bad? De aanstaande moeder besluit te willen bevallen in bad. Super leuk en spannend voor ons allemaal! Maar we moeten dan nu opschieten. De verloskundige en ik helpen de aanstaande moeder om van het bed af te komen en, na een paar keer puffen, snellen we ons naar de badkamer en gaat de aanstaande moeder weer, in een nieuwe gevuld, bad liggen. Dit gaat super goed, snel, wat een teamwork tussen de verloskundige, mij en de aanstaande vader en moeder!

Na hooguit twee persweeën ‘staat’ het hoofdje en de perswee erna wordt er, om 11.30 uur, een prachtig meisje geboren!!
Wat een prachtige manier van bevallen, zo puur en natuurlijk!
En wat een prachtig gezicht om papa, mama en de kleine meid van elkaar te zien genieten!

Over de schrijver:

Kraamzorg Bebèl

Wij zijn zes enthousiaste en professionele kraamverzorgenden. Wij willen er graag, samen met uw verloskundigen, aan bijdragen dat uw (jullie) kraamtijd een onvergetelijke en waardevolle tijd wordt. Wij staan garant voor professionaliteit en deskundigheid. Wij volgen dan ook voortdurend scholingen en symposia.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.